Juraj Brezina: Siedme nebo

Popis

2024 | Román | Beletria | Mimo edície | 18,90 €

Termín vydania: 4. 11. 2024


Anotácia:

Ak máte viac ako päťdesiat, Siedme nebo je príbeh vašej mladosti.
Prvé lásky, čundre, zakázané kapely a dlhé vlasy, ale aj tesiláky a policajné razie. Vráťte sa spolu s autorom do rokov osemdesiatych a s humorom a nadhľadom si zaspomínajte. Keď je človek mladý, všetko ide bokom. Bez ohľadu na zriadenie, v akom žije, sú to najkrajšie roky života. Koniec koncov, spomienky sa vyfiltrujú. V hlave zostanú len tie najkrajšie a z tých smutných iba tie najdôležitejšie.
Ak máte menej ako päťdesiat, spoznajte, ako žili vaši rodičia. Bolo to nebo, peklo, raj.


O autorovi:

Juraj Brezina žije naplno a v Nitre. Popri rodine a práci spieva v rockovej kapele Carpe Diem, pre ktorú aj píše texty. Pochádza zo Zlatých Moraviec, a práve tam sa odohráva príbeh jeho románu Siedme nebo.


Ukážka:

V ten večer sme s Palim vypili po tri pivá a boli veselí ako včeličky. Partia okolo nás sa bavila, rozprávali sa vtipy. Dozvedel som sa, akí sú Rusi hajzli, ako nás už viac ako desať rokov okupujú, ako sa máme pod nimi zle a ako dobre sa žije na Západe. Takisto aj to, že každé leto chodí partia na čunder, čo to vlastne ten čunder je a ako je tam bohovsky. Peter hral na gitare a spieval Krylove pesničky, ktorých texty sa mi rýchlo a akosi automaticky vrývali do pamäti. Snažil som sa zapamätať si ich čo najviac, a taktiež aj informácie o Rusoch, Američanoch a Angličanoch. (Rusi sú debili, Američania super, Angličania majú najlepšie rockové kapely.) A, samozrejme, aj všetky tie vtipy. Čim sprostejšie a politicky nekorektnejšie, tým lepšie.

***

Dav ďalej pískal a hučal nespokojnosťou. Čo tu ma kaziť zábavu takýto malý chuj? Kto je na neho zvedavý? My sme prišli na Katapult!
„Katapult! Katapult!“ ozývalo sa skandovanie publika. Avšak Olda, Dědek a Tolja sa na pódiu neukázali. Zato sa ukázali kordóny policajtov, ktorí začali dav rozháňať. Výrazne si pritom pomáhali obuškami. Nastal zmätok. Ľudia začali vyprázdňovať priestor pod pódiom a vybiehali von z areálu amfiteátra.


ISBN 978-80-8201-260-9
328 str. | väzba: tvrdá bez prebalu | formát: 130×200

Kúpiť: | martinus.sk | Gorila.sk | Panta Rhei

Ďalšie informácie

Edícia

Rok vydania

Žáner

,